fredag 15 januari 2016

Hopptekniksträning, del 1

I tisdags var det tema hoppteknik på klubbens öppna träning. Vi gjorde tre olika övningar som jag här tänkte beskriva för att komma ihåg hur de var. Jag vet inte så mycket om hoppteknik men vill lära mig mer för att hoppa är ju en stor del av agilityn och det är då självklart att det är bättre ju bättre hoppteknik hunden har. 

Vi började med en uppvärmningsövning där vi satte hunden precis framför ett så lågt ställt hinder som möjligt (alternativt en bom på marken). En liten bit efter var en oxer med höjden 25-30 cm. Hunden skulle mellanlanda mellan det låga hindret och oxern för att sedan hoppa av. Målet är att hunden ska hoppa av lika långt från hindret som den landar och man får då justera  avstampet så att det blir så. 

För att genomföra nästa övning ställde vi upp fem hinder med 4-5 fots mellanrum och satte hindren på 25 cm, max. Framför första hindret låg en bom på lagom avstånd för att hunden skulle få en bra ansats till första hindret. Hunden lämnades med framtassarna precis vid bommen och belöningen placeras efter sista hindret. Sedan skulle hunden hoppa alla hindren med fint flyt och landa mitt emellan hindren varje gång. För att hunden inte ska kunna förutse hur övningen ska vara ändras hela tiden förutsättningarna. Belöningen flyttas, bommarna ligger varierande i kors eller på 25 centimeters höjd (olika varje gång) osv. Hunden ska alltså hela tiden vara medveten om vad den gör och inte göra något på rutin.

Den tredje övningen var uppbyggd på samma sätt som övning 2 med den skillnaden att det hela tiden blev längre mellan hindren. Mellan de två första hindren var det 3 fot. Mellan hinder 2 och 3 4 fot, sedan 5 och 6 fot emellan så att hunden behöver länga sina steg och hopp för varje hinder. Hunden måste återigen tänka.

För att göra det ännu klurigare för hunden kan man bygga upp övning 2 och 3 bredvid varandra och variera vilken övning man kör, samtidigt som man varierar varje kombination enligt ovan. På det viset blir det aldrig rutinartat för hunden och den måste tänka på hur den ska hoppa för att hoppa på bästa och smidigaste sättet.

För largehundar är det 6-7 fot mellan hinden i övning 2 och 6, 7, 8, 9 fot mellan i övning 3. Fortfarande ska hindren ligga på en maxhöjd på 25 cm.

Stort tack Emelie för en bra temakväll! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar