måndag 11 maj 2015

Ögonspecialist

Imorse tog Macho och jag först bussen och sen tåget till Stockholm. Vi var ute i god tid och hittade rätt på en gång. Det var tur att vi var tidiga för hunden som skulle in före oss var inte där så vi fick komma in en halvtimme före utsatt tid. Vi blev mottagna av världens trevligaste sköterska, Åsa, och sedan kom bästa Eva in i rummet. Hon presenterade sig men pratade sen mest med Macho. Jag berättade lite om hur det varit, hur han reagerat på olika saker/behandlingar osv. Hon tittade på honom och berättade om vad hon såg.

Han har ont och det gör ont när ögat är skadat eftersom det är många nerver i ögat. Jag minns inte exakt vad hon sa nu men i ögat finns inga blodkärl och det är tydligen blodkärl som hjälper till att läka skador i största delen av kroppen. I ögat är det istället celler som gör att det läker. Om det är riktigt illa kan blodkärl tränga sig in i ögat för att hjälpa till att läka och det är inte så bra... Om celler blir skadade under läkningsprocessen kan det bli svårt för såret att läka och då kan man bli tvungen att skrapa bort de skadade och döda cellerna för att ge plats till nya och fräscha celler som kan göra nytta. Det kan man eventuellt bli tvungen att göra flera gånger och läker det inte ändå kan man sätta på en skyddslins så att såret kan läka under. Läkningsprocessen kan försämras om det exempelvis kommer in damm i ögat, eller om det blåser mycket. Då är det viktigt att återfukta ögat med ögondroppar för att göra det så bra som möjligt.

Macho fick metacam och sen fick vi gå ut på en promenad medan det verkade. När vi kom tillbaka lokalbedövade de ögat och skrapade bort skadade och döda celler. Eva var fantastisk och pratade med Macho hela tiden och berättade vad hon gjorde och att hon tyckte att han var mycket duktigare än vad många människor skulle vara i samma situation. När allt skadat var borta fick vi recept på nya droppar och hemgångsråd och sen var det bara betalningen kvar... Det blev ju inte billigt så nu ska jag sätta mig och skicka in alla skadeanmälningar till försäkringsbolaget så att jag kan få tillbaka en del av alla pengar jag lagt ut. Det är dock ett sekundärt problem. Huvudsaken är att Macho blir bra i sitt öga! Har du dock en massa pengar över som du inte vet var du ska göra av så kan jag gärna ta emot dem ;)

Nu ska vi droppa två olika droppar i hans ögon under en vecka och sen fortsätta med en av dropparna ytterligare en vecka. Efter det ska vi på återbesök och då får vi se hur det ser ut och vad som händer efter det... Jag håller alla tummar jag har för att det blir bra nu!!

Eva Hertil och Åsa Örjansdotter är båda värda allt beröm och all kärlek. Så fina människor som verkligen tog sig ordentlig tid med oss trots att det var stressigt på kliniken. Toppenställe!!Vi var båda trötta på vägen hem och hela eftermiddagen och kvällen har vi bara tagit det lugnt. Som tur var tyckte de andra hundarna att det var okej också :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar