söndag 29 september 2013

Dog challenge

Lotta kläckte en briljant idé som igår blev verklighet. För ett par år sen var vi på en dog challenge som var bland det roligaste jag gjort i hundväg, sen la de ner aktiviteten. Lotta hade då på förslag att vi skulle göra vår egen dog challenge och igår blev det, som sagt, äntligen av. Lotta, Amanda och jag hittade på ett antal aktiviteter var och sen tog vi våra hundar och vandrade iväg. 8,5 timme och 19 uppgifter senare var vi tillbaka och ganska (väldigt) trötta både fysiskt och mentalt men MYCKET nöjda och glada. Nu tänkte jag ta dig igenom alla uppgifter så sätt dig bekvämt för det här kan bli ett långt blogginlägg ;)

Första uppgiften var att hunden skulle göra fyra förutbestämda tricks uppe på en sten. Miqro var första hund och han klarade sina tricks galant och utan att tramsa. Med Mille hade jag bekymmer. Han kan ju inget annat än sitt, ligg och sitt fint. Hur ska jag kunna göra fyra tricks med honom? Som tur var var Mille sist så jag fick hjälp av Amanda när hon körde puss med Amigo. Pussas kan ju Mille också så han fixade sina fyra tricks galant även han.

Uppgift nummer två var att leta godis i träd. Miqro kunde faktiskt använda sin nos och hittade fyra av fem godisar. Mille kämpade på som bara den och hittade också fyra av fem.

I väntan på nästa uppgift...

Uppgift nummer tre var att backa in mellan två träd. Miqro hade svårt. Han backar ju alltid snett och dessutom är han van att backa upp med bakbenen på ett träd så det var inte helt lätt men han klarade det till slut. Mille som inte ens kan backa på kommando försökte ställa sig på bakbenen men backade till slut in mellan träden han också. 2 minuter hade man på sig att klara uppgiften.

Vi vandrar vidare genom skogen...

Uppgift nummer fyra tänkte jag låta Mille hoppa över först men sen fick han i alla fall prova. Uppgiften var att hämta en apport i vatten. Hunden skulle vänta medan man kastade apporten och sen hämta apporten på kommando av föraren. Miqro fixade uppgiften med bravur. Mille stannade kvar fint och gick ut i vattnet men fattade inte att han skulle hämta apporten. Han hämtade ett vasstrå istället och fick beröm för det :)Uppgift nummer fem var enkel för båda mina hundar. Det handlade om balans på en trädstam. Hunden skulle gå en viss bit på trädstammen. Enkel match tyckte mina hundar som har gjort det många gånger förut.

Uppgift nummer sex var att hämta så många olika föremål som möjligt på två minuter och lägga i en ring. Först skulle man gissa hur många föremål man trodde att hunden skulle hämta. Gissade man rätt fick man 5 extra poäng. Med Miqro gissade jag på 4 föremål. När han hade hämtat fyra föremål var det gott om tid kvar så han fick fortsätta och hämtade totalt 7 föremål. Mille visste jag att han inte skulle hämta några. Han markerade några föremål och började sen skrota runt med annat.

Uppgift nummer sju var linförighet med störning. Vi skulle gå en viss sträcka och efter en bit skulle de två övriga försöka störa hunden som skulle "linföras". Miqro vinklade öronen lite men fortsatte att gå mycket fint vid min sida. Mille brydde sig varken om mig eller störningen. Han gick fint vid min sida men nosade mest i backen...

Efter att vi lagt var sitt kort spår till hundarna åt vi lunch:

Innan vi gick våra spår skulle hundarna öppna ett paket med köttbullar så snabbt som möjligt. Miqro var mycket noggrann och hittade alla köttbullar men var inte så snabb. Mille var snabb och metodisk och bara Chica var snabbare än honom... 
Köttbulle i munnen :)Nom, nom, nomEfter köttbullelunchen för hundarna var det dags att gå spåren som vi la innan lunch. Miqro tog upp spåret bra men började sen fråga mig om vad han skulle göra. Han hoppade upp på nån sten och trodde att han skulle tricksa. Sista tredjedelen av spåret satte han ner nosen och spårade hela vägen till slutet. Han blev överlycklig när han hittade sin snusdosa där mitt i skogen. Så kul att se :) Milles spår var klockrent. Han tappade bort sig vid ett par tillfällen. Ena gången hittade han tillbaka själv och andra gången fick jag stanna upp honom lite innan han hittade tillbaka. När han kom till spårslutet ville han fortsätta spåra och brydde sig varken om leksak eller korv, precis som vanligt.

Nästa uppgift var att hunden skulle sitta stilla på en sten medan matte sprang runt några träd. Miqro klarade så klart uppgiften galant. Jag sprang dock fel väg och tappade massa tid. När det var Milles tur kunde jag vägen men Mille reste sig och fick en minuspoäng. Han var dock kvar på stenen vilket jag tycker var bra.

Uppgift nummer elva var sakletning. I en ganska stor ruta skulle hunden hitta och hämta så många saker som möjligt på fem minuter. Jag önskar att Miqros sakletning hade blivit filmat för han arbetade otroligt bra under hela tiden. Han sökte metodiskt men långsamt igenom och hämtade de saker han kände för, typ... Jag är mycket stolt och imponerad över hans arbete! Mille hämtade så klart inga saker men han markerade några innan han nosade vidare på sitt eget håll... 
I väntan på uppgiften

Här kommer jag matte!

Efter vidare vandring blev uppgiften passivitet i ensamhet. Hundarna blev uppbundna och sen bedömde vi hur de klarade uppgiften att vara ensam. Miqro började med att skälla lite och Mille gnällde lite under en period men resten av tiden som var ca 5 minuter satt de och tittade efter mig. Inte så passivt men de var i alla fall tysta och inte oroliga.
Promenad

Uppgift 13 var enkel för alla hundar. Uppgiften var att krypa under ett rep som var i höjd med hundens bog. Man fick hjälpa hunden hur man ville och alla klarade uppgiften utan som helst problem. Nästa uppgift var svår. Amanda förberedde uppgiften under strikt bevakning:

Miqro brydde sig inte ens om att Amigo krafsade jord på honom...
Fem skålar med olika ätbara saker i. Människan skulle gissa i vilken ordning hunden tar skålarna. Hunden får nosa på skålarna och sen välja. Vi diskuterade hur hunden väljer men kom inte fram till något. Man får nog göra en statistisk undersökning för att kanske få nåt svar på den frågan... Hundarna tyckte att det var en bra uppgift i alla fall :) Nu börjar vissa bli trötta medan andra busar... Kanske också ett tecken på trötthet, vad vet jag?Uppgift nummer 15 var att få hunden att skälla tre gånger. Miqro skällde fint på kommando men Mille gav inte ifrån sig ett ljud. Han skäller inte så ofta den hunden, han gnäller mest...

Uppgift nummer 16 var inkallning. Båda hundarna kom i full fart och båda satte sig fint fot. Mille lite tveksamt men vad tusan, han kan ju varken inkallning eller fot egentligen :)

Den sjuttonde uppgiften är en av Miqros favoriter från förra dog challenge. Efter förra gången vi gjorde den uppgiften har han börjat välta det mesta som står upp, typ petflaskor och liknande. Den här gången skulle vi välta plastmuggar. Vi hade två minuter på oss. Miqro klarade uppgiften på cirka 30 sekunder. Även Mille gjorde ett bra jobb och snappade faktiskt upp vad han skulle göra. Han välte alla muggarna men den sista strax efter att tiden hade gått ut. Jag trodde dock inte att han skulle klara uppgiften alls så jag är mäkta stolt över min lilla kille! Näst sista uppgiften handlade om att välja: matte, godis eller leksak. Jag var helt säker på att Miqro skulle välja godis men han strosade fram till mig innan han gick och åt upp korven. Jag bad om att få göra uppgiften en gång till och då gick han mycket riktigt och åt upp korven först. Mille trodde jag däremot att han skulle välja mig. Det gjorde han också efter att ha nosat i backen en bra stund först. Jag tror att alla var lite trötta vid det här laget...

Sista uppgiften utspelade sig på tomten hemma hos Lotta och Amanda. Den gick ut på att hunden skulle stanna i samma position i 2 minuter. Hundarna fick göra uppgiften två och två. Miqro satt stilla i två minuter trots att Amigo sprang fram och tillbaka några gånger. Jag klurade länge på hur jag skulle göra med Mille men när jag väl fått honom att sitta satt han i sina två minuter. Jag fick smacka med tungan några gånger när han verkade tappa uppmärksamheten men han satt i två minuter och jag blev mycket stolt och imponerad! 

Åtta och en halv timme senare var vi klara och åkte hem. Mycket nöjda och mycket trötta. Mille orkade inte ens gå från sängen när jag gick och satte mig i soffan. Han kom inrultandes efter ett tag, lillskrutten.

STORT TACK till Lotta och Amanda för en mycket härlig dag!! Tack även för de bilder ni har tagit och som jag får använda i min blogg :)

1 kommentar:

  1. Åh vad kul att du dokumenterat dagen! Själv är jag nog fortfarande trött och har knappt orkat titta på bilderna än! :D Skoj att du fick användning för bilderna trots att många var dålig skärpa, men det gjorde inget för det du skrivit till var så kul att läsa! TACK för dagen! Absolut jämförbar eller t o m bättre än riktiga Dog Challenge!

    SvaraRadera