måndag 3 mars 2014

Långpromenader, träning och hundöarna

Under veckan som gått har vi varit ute på många långpromenader. Hundarna har fått springa lösa största delen av tiden vilket har tagit på deras krafter. Jag upptäckte också att Myzaq tagit på sig en roll i flocken som jag inte tycker är så bra. Han har tagit på sig "varnarrollen"; springer längst fram, lyssnar och spejar och varnar när någon annan kommer i närheten. När jag insåg vad han faktiskt gjorde har jag börjat kalla in honom oftare och även kopplat honom när han stressat upp sig för mycket. Det har givit resultat även om vi så klart behöver fortsätta att jobba på det. Myzaq är duktig på att gå lös men han har lite svårt att fokusera på mig när vi är ute, vilket så klart inte är så konstigt. Jag menar, han är bara 9 månader och det händer mycket spännande saker i världen :)

På dessa långpromenader har jag även lagt in en del träning, framförallt för Shiva och Miqro men även för småpojkarna. Shiva har lärt sig att gå mellan mina ben och Miqros fotposition (både mellan och på vänster sida) har blivit mycket bra under veckans träning! Jag har ju ingen aning om vad Shiva kan så jag chansar. Gå mellan benen kunde hon inte enligt matte så då lärde vi in det :) Det roliga med Miqro och Shiva är att båda vill jobba hela tiden. Detta har hjälpt till i Miqros fotgående eftersom Shiva går bredvid mig och när jag ber Miqro gå fot måste han ju gå mellan mig och Shiva vilket gör att han automatiskt kommer nära mig - perfekt :) Jag försökte också filma när jag hade båda dessa hundar i olika fotpositioner. Det var inte helt lätt för Miqro blev störd av kameran men man kan ju i alla fall se lite hur det ser ut:

Något jag tränade med tre av fyra hundar (och den fjärde på sin nivå) var att stanna kvar. Det gick över alla mina förväntningar. Mille har ju inte tränat på det viset och eftersom Shiva är van att vara ensamhund och få all träningstid av sin matte är inte hon van att vänta medan andra tränar. Det har hon lärt sig den här veckan :) Jag satte Mille, Miqro och Shiva, tog typ tre steg bakåt medan jag sa till dem att stanna. De satt som små ljus. Sedan kallade jag in dem en och en med namn (i olika ordning varje gång jag gjorde det) och varje gång fungerade det - helt fantastiskt! Myzaq fick träna på att sitta och stanna kvar tillsammans med de andra men utan inkallning. Vi har också tränat på att gå fint och i fingåendet göra en snurr. Även det har alla hundarna klarat av. Det är så roligt att träna då :D

Återigen blev jag mycket stolt över lilla Myzaq på unghundskursen i torsdags! Han överträffar mina förväntningar gång på gång och det är alltid lika roligt. Den här gången hade jag låga förväntningar eftersom han varit trött under veckan efter alla långa promenader där han haft vaktposten. Vi började med specialsök och det gick så klart bra eftersom vi redan provat på det. När vi påbörjade inlärning av apport var jag först tveksam över hur det skulle gå men Myzaq visade snabbt att han förstod varför matte klickade och på ca 10 minuter öppnade han munnen runt apporten. Efter ytterligare några svängar med specialsök avslutade vi med freestyle och tricksinlärning. Varje hund fick en detalj att träna på och vi skulle träna på "mellan". Det passade ju bra eftersom vi tjuvtränat lite på det också. Det svåraste var att få in Myzaq mellan benen men när han väl var där var det inga problem att locka med honom medan jag gick - coolt! Sen tjuvtränade vi lite på "spinn" också. Det tyckte Myzaq var jättekul och spann som en liten jojo. Jag ska försöka filma det medan glädjen fortfarande är så stark men har inte hunnit det ännu. 

Nu i helgen har vi varit hos Terese och hennes flock. Tanken var att vi skulle ha träningsläger med rallylydnad och specialsök men planerna blev lite ändrade och fokus hamnade istället på socialisering och miljöträning. Under gårdagen tog vi med oss Demo och Mille till Hundöarna. Mille minglade runt som vanligt men jag ser en stor förändring hos honom. Han börjar bli vuxen och är inte alls lika sugen på lek som han var för ett halvår sen. Dock lekte han lite med några mindre hundar. Resten av tiden spenderade han tillsammans med en husse och matte till en bostonterrier. Bostonterriern som hette Bill var supercharmig och studsade runt. Mille flirtade in sig framförallt hos hussen som tränade bland annat sitt och kontaktövningar med Mille, helt på eget initiativ. Det var kul att se :)

Här är Bill. Jag erbjöd husse och matte att byta och det ville de men
gick ändå från ön med fel hund...

På ön var ett gäng polarhundar som hela tiden rörde sig i flock och ingen annan fick störa den flocken. När vi kom till ön och blev bemötta av flocken var en av hundarna efter Demo och en annan efter Mille. Demo visade att han inte tänkte vika sig medan Mille försökte komma undan. Det resulterade i att fler av flockmedlemmarna kom mot Mille. Mille sökte hjälp av mig och jag lyfte upp honom. Jag har aldrig tidigare lyft upp någon av mina hundar i en liknande situation men den här gången kändes det nödvändigt. Här är en bildserie från ett senare tillfälle när vi mötte flocken:
Mille blir utvalt offer för en av hundarna, som får stöd av andra
flockmedlemmar. Demo håller koll på vad som händer.

När fler medlemmar av flocken börjar jaga Mille bryter Demo in för att
hjälpa sin lilla kompis.

Mille blir jagad en stund till...

...innan Demo lyckas få uppmärksamheten och det hela slutar med att
flocken lyssnar på Demo och går därifrån.

Efter besöket på hundöarna tog vi en tur i skogen tillsammans med de andra hundarna innan vi åkte hem, mycket trötta och nöjda med dagen!

Även idag har vi varit på hundöarna men den här gången fick Myzaq följa med medan Miqro och Mille var hemma med Midas, som inte kan vara med på bus pga en skadad tass. Myzaq började med att skälla ut de andra hundarna men när vi kom närmare tyckte han att det var ännu läskigare och höll sig kring mina ben. Några andra hundar kom fram och han gömde sig. När andra hundar blev för intensiva sprang Myzaq för att komma undan vilket resulterade i att andra hundar jagade honom. Jag ropade på honom och satte mig på huk. Han kom som ett skott och gömde sig under mig där han kände sig trygg och fick vara ifred. Blev en hund alldeles för intensiv eller att det blev många hundar kring oss lyfte jag upp Myzaq för att han inte skulle bli alltför osäker. Att lyfta upp en hund är inget jag gör i tid och otid men för att inte hunden ska bli så rädd att den får men för livet kan det i vissa fall vara nödvändigt. Jag tycker att vistelsen på hundöarna var en nyttig upplevelse för Myzaq och hoppas att han blivit lite stärkt av det hela inför framtiden kring andra hundar.

Några av bilderna är tagna av Terese Sliwon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar