måndag 3 februari 2014

Inlärning av specialsök (doftinlärning)

Det är jättekul med doftinlärning och det passar Mille väldigt bra! Just det vi gjorde på temakvällen på UHAC handlade om den nya sporten som är på väg till Sverige från USA, K9 Nosework. Där är det tre specifika dofter hunden ska hitta och kryddnejlika var det vi använde den här kvällen (viktigt vilken sort för det är tydligen olika). Om man inte vill tävla kan man använda vilket doftämne som helst. Det är lika kul ändå och samma sätt att träna. Det är en typ av specialsök (som knarkhundar, likhundar och kantarellhundar kan). Du kan lära hunden hitta en viss sorts te, krydda eller egentligen vad som helst.

Jag har börjat träna med alla hundarna hemma och jag använder mig av burkar som är lika. Viktigt att tänka på är att alla dofter, förutom doftämnet, ska vara lika i alla burkar (tar jag i en burk måste jag ta i alla, fäster jag doftämnet på en bomullstuss måste jag lägga en likadan bomullstuss i alla burkar). Jag börjar med att lägga doftämnet i en burk som jag ställer fram. När hunden går fram till burken och nosar klickar jag och belönar. Detta gör jag till jag känner att hunden förstår att det är doften som är viktig. Då tar jag fram burk nummer 2 som är tom.

Nu har jag två burkar, en med doftämnet och en tom. Det är viktigt att den tomma inte har haft doftämnet i sig för då kan hunden känna det fast du tror att den är tom. Jag ställer fram burkarna (eller håller i beroende på vilken hund jag tränar med). När hunden nosar i den burken där doftämnet ligger klickar jag och belönar. Burkarna byter plats och när jag ser att hunden medvetet väljer burken med doftämnet är det dags att ta nästa steg.

Här nånstans börjar du se att hunden markerar att den vet vilken burk doften finns i. Du kan då lära hunden ett visst sätt att markera så att den kan visa för dig var doften finns. Vilken markering ni använder är helt valfritt men för en specialsökshund är det inte alltid lämpligt att använda tassmarkering. Exempel på markering kan vara nosmarkering, sittmarkering, liggmarkering, skallmarkering eller att hunden helt enkelt tittar på dig.

Nu tar jag fram ytterligare en burk och gör lika som i steg 2. Låt burkarna byta plats så att hunden inte lär sig att den ska nosa på en specifik position.

Sedan går det att utveckla detta på många olika sätt
* Fler burkar
* Längre avstånd mellan burkarna
* Lock på burkarna
* Göm burkarna på olika svåra ställen
* Ha annat doftmedel i en annan burk
* Göm burkarna utomhus
Och så vidare...

Vi har precis börjat men det här är något jag kommer att fortsätta träna med alla mina hundar för det är kul både för mig och hundarna plus att de får använda ett av sina bästa sinnen.
Lycka till och fråga gärna om något är oklart!

Länkar till sidor om K9 nosework

Efter förfrågan om instruktionsfilm till hur man introducerar specialsök har jag nu kompletterat det här inlägget med ett som inkluderar två filmer:

4 kommentarer:

 1. Åhh vad kul. TACK :D Men du, en sak var det jag inte riktigt förstod och det var hur man tar i burkarna utan att få olika dofter. Om du håller i båda burkarna och skiftar han mellan dessa. Finns då doften på båda burkarna osv. Kan du inte lägga upp ett klipp när du lägger ut dofter, byter plats på dessa och kanske lite film hur du börjar mm. Älskar film :P Stort tack igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du tar i alla burkar så luktar ju alla burkarna dig men har du tagit i en burk så måste du ta i alla ;) Lika om du tar hjälp av nån annan som flyttar burkarna. Tar den i en burk måste den ta i alla. Jag ska se vad jag kan göra angående film om hur man börjar ;) Kul att jag kan vara till hjälp :D

   Radera
 2. Hej
  Kul att se hur ni jobbar
  En fråga är det en bit kong du har i muggen??
  I Nose Work är det ju eukalyptus doft man börjar med???
  Mvh Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Birgitta!
   Det stämmer att jag använde kong i introduktionsfilmerna och det beror på att när jag gjorde filmerna var det inte klart vilka dofter som skulle användas i sporten Nosework, eller ens hur sporten skulle utformas. Även när jag skrev det här inlägget var det en annan doft som var aktuell. Jag har även skrivit i inlägget att om man inte vill tävla kan man använda vilken doft som helst eftersom tillvägagångssättet och inlärningen är densamma.
   Mvh Marie

   Radera