onsdag 16 november 2016

Helgkurs med Malin Elfström

Sista helgen i oktober fick jag vara med på en "peppkus för instruktörer" med Malin Elfström. Båda dagarna var uppdelade i tre delar:
* Workshop där Malin visade och berättade saker med sina egna hundar.
* Diskussioner där vi diskuterade agilitykurser och tips från de olika klubbarna.
* Egen träning där vi fick coaching av Malin.

Workshop dag 1 - svängsignaler
Alla hundar följer vår rörelse men om vi vill kunna styra hunden när vi inte är i närheten kan det vara bra att lära hunden vissa kommandon för att svänga. Detta är speciellt viktigt på hopphinder. Alla andra hinder är så pass "långa" att hunden hinner förbereda sig medan den utför hindret. För att kunna svänga på rätt sätt efter ett hopphinder måste hunden redan innan veta var den ska efter för att kunna hoppa på rätt sätt. Vi kan då hjälpa hunden att vara effektiv genom att i tid tala om för den hur den ska hoppa.

Exempel på information hunden kan behöva före ett hopphinder:
* Sväng tight, följ mig och strunta i alla hinder
* Sväng men inte så tight, sök hinder
* Runt - ta hindret från andra sidan
* Hoppa rakt fram

För att lära in svängkommandon börjar man lära in det ena, förslagsvis sväng tight. Det lär vi in på ett hinder och hunden svänger tight. Malin använder ordet "check" jag överväger att använda "taj" (tight). När hunden kan det kommandot ställer man två hinder bredvid varandra och fortsätter att använda sitt tight-kommando några gånger. När man sedan inte säger det får hunden heller ingen belöning om den tar hindret tight. Målet är då att hunden själv ska komma på att den ska ta hindret som står bredvid. När den gör det blir det fest och när den gjort det några gånger börjar man lägga på det kommandot, ex sväng eller här. Sedan blandar man dessa kommandon och hunden ska utföra rätt typ av sväng. 

Vid sväng efter tunnel eller balansbom bör annat svängkommando användas. Hunden förstår svängkommandot på dessa hinder men svängarna på hopphindren riskerar att bli sämre eftersom svängen känns annorlunda i hundens kropp på tunnel och hopphinder. Hundens namn fungerar att använda efter tunnel och balans. 

Workshop dag 2 - Grunder (8v - 18 mån)
Valpträning 8v - 12 mån:
* Leka - belöna
* Sitt-stanna kvar med störning
* Tight runt kon med kommando
* Runt runt kon med kommando
De två sista punkterna är samma sak runt konen men det ska finnas två olika kommandon inför när hinderstöden kommer fram. 

Eftersom hopphinder är det vanligaste hindret ska hunden älska hopphindren mest. Det hunden lär sig först är störst chans att de älskar mest så börja därför med hopphindren. Spara tunneln till efteråt. Träna hoppteknik på naturliga saker först ex diken eller träd i skogen. Använd sedan bumpers i början. Hunden kan hoppa och behöver först lära sig andra saker kring hinder som tex att svänga tight och på rätt sätt. 

Belöningsplaceringen på tunneln ska vara nära tunnelöppningen och vi börjar med att belöna svängar ut ur tunneln och även lägga på svängsignalen (namnet) relativt snabbt. Hunden får även hitta tunnelöppningen själv från början. Den dagen hunden ska springa rakt igenom tunneln kommer den att göra det ändå så länge vi som förare springer rakt fram. Malins hund Zoey går genom en tunnel för första gången här: 

"Gör det svåra först så blir det enkla enkelt 
och kommer oftast av sig själv."

En grund inför kontaktfältsträning 2 på 2 av eller helt enkelt en övning i kroppskontroll är att träna med en låda.
* Steg 1 - stå med alla 4 tassarna i en lagom stor låda så att hunden precis får plats. Använd omvänt lockande så hunden förstår att den ska stå kvar trots mer och mer störning. Vid frikommando får/ska hunden lämna lådan.
* Steg 2 - samma sak fast vänd på lådan
* Steg 3 - träna störning när hunden står med framtassarna på marken och baktassarna på lådan. Kom ihåg att ge frikommando.Anledningen till att hunden först ska stå i lådan är att hunden då känner kanterna på lådan och lättare blir medveten om var den har alla sina tassar, framförallt baktassarna. 

Vad lärde då jag mig på den här helgen? Ja för det första var det väldigt kul och intressant att träffa alla andra instruktörer och jag blev nog lite peppad att hålla kurser. För det andra är det alltid roligt att träna med instruktör. För det tredje fick jag så mycket positivt av Malin att jag blev alldeles stolt. Miqro och jag har tränat för Malin en gång tidigare och det är nog 3-4 år sen. Hon var uppriktigt imponerad över hur långt vi kommit och hur mycket bättre både Miqro och jag var nu. Jag springer tydligen mer och Miqro har mycket bättre fart. Ja, vi lärde oss massor under förra årets Stjärnskottssatsning och jag skrev också till vår coach Heidi och berättade om det nu när jag fick det liksom bekräftat av Malin också. Det enda Malin egentligen hade som tips var att jag skulle lära Miqro svängsignaler så att han kan få ännu bättre svängar. Sen handlar det i princip bara om att jag ska komma ihåg var jag ska... Men att Malin ens kom ihåg oss och ungefär vad vi kunde efter så många år. Bara det är imponerande tycker jag!

Slutligen måste jag lägga upp en bild på Olga och hennes kompis för helgen. När vi kom dit både på lördagen och söndagen tog hon sig upp i Annelies knä och satt sedan där och hade det mysigt. Den här blicken är ju bara helt underbar ♥

Stort tack alla inblandade för en mycket trevlig och givande helg!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar